Deliva moet continu innoveren en bijstellen om te voldoen aan alle normen, restricties, veiligheidsvoorschriften en diëten. Welke rol speel jij daarin?
Karlien: “Sinds 2022 vervul ik de rol van kwaliteitsmanager. Dat betekent dat ik, naast een coördinerende rol op onze dienst, ook continu bezig ben met de voorschriften en wetgevingen. Die zijn vaak onderhevig aan veranderingen, dus die moeten nauwlettend worden opgevolgd. Vaak zijn er ook nog eens nuanceverschillen tussen de verschillende landen.”
Sinds dit jaar hebben jullie ook een halal-certificering. Wat betekent dat juist?
Karlien: “Dat is een certificatie voor het bereiden van maaltijden die geschikt zijn voor de moslimgemeenschap. Zij zijn gebonden aan bepaalde voedingsvoorschriften, en mogen van hun geloof niet alle voedingsmiddelen eten. Alle maaltijden die op het certificaat vermeld staan, voldoen aan de voorwaarden die de islam voorschrijft. In mei konden we onze eerste halal-audit succesvol afronden.”
Heb je voorbeelden van zulke restricties?
Karlien: “Wel, eigenlijk komt er meer bij kijken dan je zou verwachten. Want iedereen weet intussen wel dat alcohol en varkensvlees beschouwd worden als haram (onrein). Maar ook bijen, spechten, menselijk haar en bloed staan op dat lijstje. Die dingen heb ik opgestoken tijdens een boeiende inhouse training. Die werd gegeven door degene die de audit heeft uitgevoerd”
Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat een selectie gerechten daaraan voldoet?
Karlien: “Alles begint eigenlijk bij het aankoopbeleid: de grondstoffen moeten ook halal-goedgekeurd zijn. In het geval van vlees moet de slachting op de juiste manier gebeurd zijn. Maar ook diepvriesgroenten moeten een statement krijgen van de leverancier, want er bestaat nog altijd zoiets als kruiscontaminatie. Het mag dus niet in contact geweest zijn met haram componenten. Alle grondstoffen die we in de halal maaltijden willen gebruiken, moeten worden opgelijst in een grote tabel. Die moet vervolgens goedgekeurd worden door het certificatiebureau. Alles wordt gecheckt.”
Heeft dat dan ook gevolgen voor de productie?
Karlien: “Ja, want ook dan moet je vermijden dat er kruisbesmetting plaatsvindt. Je moet dus grondig reinigen bij elke overschakeling van niet-halal naar halal op dezelfde lijn. Hoe meer producten uit ons gamma dus aan de eisen voldoen, hoe efficiënter we kunnen werken. Softwarematig hebben we een paar aanpassingen gedaan, zoals het automatisch aangeven van een wissel. En ook het kwaliteitshandboek werd aangepast.”
Hebben jullie het halalassortiment meteen uitgerold naar alle klanten?
Karlien: “In eerste instantie hebben we het volledige gamma diepvriesmaaltijden voor COA (opvangcentrum in Nederland) laten opnemen op ons halal-certificaat. Daar was er veel vraag. Nu zijn we volop bezig met de uitbreiding naar andere opvangcentra. De volgende stap zijn de kinderdagverblijven. We hebben eigenlijk twee certificaten: eentje voor de COA-maaltijden en een ander dat aangeeft dat onze productiesite geschikt is voor de bereiding van halalmaaltijden.”
Zorgt dat voor extra complexiteit in het bedrijf?
Karlien: “Dat valt best mee. De criteria lopen sterk samen met die voor de bio-certificatie. Veel maaltijden hebben dus al dezelfde grondstoffen, in principe zijn ze dus ook halal. Wel moeten ze nog de goedkeuringscyclus van het bureau doorlopen, dus het is meer een administratieve kwestie. Nu gaan we per klantengroep bekijken waar we voor die certificatie willen gaan. Op termijn zal 80 à 90% van ons aanbod voldoen aan de eisen.”
Hoe belangrijk is het voor een voedingsbedrijf als Deliva om mee te gaan in die restricties?
Karlien: “Ik denk dat het voor bepaalde sectoren een steeds belangrijkere eis wordt. Je moet daar als voedingsbedrijf in meegaan, anders val je uit de boot bij een aantal aanbestedingen. Als je niet kan leveren wat de klant vraagt, klopt die bij een andere partner aan. Dat is logisch.”