23.08.2022

Job in de kijker: Marco Franceschini

Bij Deliva delen we allemaal één grote, gezamenlijke passie: lekker eten. En die dragen we elke dag opnieuw uit via onze smaakvolle bereidingen en gerechten. Maar waar blijven we toch de inspiratie halen voor al dat lekkers? En hoe komt zo’n receptuur eigenlijk tot stand? Product Developer Marco legt ons graag in geuren en kleuren — of beter: smaken — uit hoe de R&D afdeling telkens weer zorgt voor magic in de testkeuken. 

Kan je de inhoud van je job kort omschrijven? Wat zijn je belangrijkste taken?

Marco: “Eerst en vooral: luisteren naar de wensen van de klant en die proberen te realiseren. Dat is niet noodzakelijk hetgeen wij lekker vinden, maar het moet natuurlijk wel kwalitatief in orde zijn en de juiste samenstelling hebben. We gaan aan de slag met de vraag van de klant, ontwikkelen nieuwe recepturen, proeven en sturen bij als dat nodig is. Uiteraard worden er ook stalen naar de klant gestuurd of we nodigen hen uit in onze testkeuken om te proeven. Op basis van de feedback die we krijgen gaan we ofwel verder ontwikkelen of wordt de receptuur vrijgegeven voor productie. Die volg ik nauwgezet op, vervolgens proef ik en controleer de etiketten. Het laatste nieuwe product was kant-en-klare sushirijst. We ontwikkelen niet alleen nieuwe producten maar ook onze bestaande recepturen worden regelmatig geüpdatet. Op die manier spelen we in op de toenemende vraag van onze klanten om bv. zout of suiker te reduceren.”

Tot welk team binnen Deliva behoor je? En hoe ziet dat team eruit?

Marco: “Ik behoor tot Research en Development, we zijn met 3 collega’s. Diëtiste Stefanie, Business & Product-Development Manager Peter Goossens en ikzelf. In augustus komt er een nieuwe collega bij: een professionele kok die mee zal helpen bij de innovatie van onze recepturen.

 

Met wie binnen het bedrijf werk je het nauwst samen? Hoe verloopt die samenwerking?

Marco: “Eigenlijk met iedereen. We werken in een open landschapskantoor samen met aankoop, productiemanager, kwaliteit, planning en een medewerker van ICT. Doordat we letterlijk samen zitten, wordt er heel snel nuttige informatie gedeeld die voor alle diensten belangrijk is, bijvoorbeeld prijsstijgingen van grondstoffen etc.”

Welke capaciteiten heb je nodig in deze functie om je taken tot een goed einde te brengen?

Marco: “Goed kunnen proeven! Maar ook IT-kennis is heel nuttig, want de systemen waarmee we werken zijn vrij complex. En qua persoonlijkheid: geduldig zijn en luisteren naar de behoeften de klant. Als kok moet je klaarmaken wat de klant wil, of je het daar mee eens bent of niet.”

“Ik kan me helemaal uitleven in mijn job”

Hoe ben je bij Deliva terechtgekomen?

Marco: ”Ik ben op mijn achttiende begonnen als kok in Hassotel en vervolgens als chef bij Pietersheim voor Horeservi. Horeservi is de voorloper van wat we nu kennen als Umami Catering. Om meer uniformiteit te brengen binnen de recepturen heeft men destijds een centrale productie-eenheid opgericht en dat is Deliva. LUC, nu UHasselt, was een van onze eerste klanten. Onze groei is goed te zien aan het aantal soepketels die er nu in gebruik zijn: eerst eentje van 100 liter, vervolgens 300 liter en nu staan er al twee van 1000 liter.” (lacht)

 

En hoe belandde je in deze functie?

Marco: “Ik stond mee aan de wieg van Deliva en doorliep verschillende functies doorheen de jaren. Zo ben ik nog productieleider geweest en deed ik een achttal jaar planning. Vooral in die functie heb ik enorm veel geleerd. Ik heb geholpen met het implementeren van ons huidig ERP-pakket Lisa. Daarna werd het stilaan tijd voor een nieuwe uitdaging. Toen ik gevraagd werd voor deze functie, heb ik dus niet lang moeten nadenken. Ik doe dit nu zo’n twee jaar en vind het nog altijd super. Ik kan me helemaal uitleven in deze functie.”

 

Is Deliva een goede werkgever? Wat maakt het hier leuk werken?

Marco: “Jazeker! Hier heerst een heel fijne sfeer met sympathieke collega’s. Het is een groot bedrijf, maar ook niet té groot. Daardoor kent bijna iedereen elkaar en gaat iedereen heel familiair met elkaar om.”

Heb je een straf verhaal of leuke anekdote over je job?

“Vorige week waren er 3 Oekraïense huisvrouwen op bezoek in de testkeuken om ons de bereiding te demonstreren van hun twee belangrijkste nationale gerechten, borsjstj (een dikke vleessoep met rode biet) en lecso (een soort van paprikagoulash). Dat was voor ons een leuke én leerrijke ervaring, want zo ontdek je de cultuur en gewoontes van die mensen. Maar ook zij waren dolgelukkig dat ze nog eens in de keuken konden staan. Hen zien genieten en plezier hebben doet natuurlijk dubbel zoveel deugd!”

Wat is je lievelingsgerecht, als fijnproever?

Marco: “Ik ben een echte vleeseter, dus tegen een goede entrecote, côte à l’os of filet pur zeg ik geen nee. Helaas zijn mijn dochters allebei vegetariër, dus dat genot blijft voorbehouden voor op restaurant. En daar ben ik dan weer enorm kritisch: ik wil kwaliteit op mijn bord. Da’s natuurlijk een logisch gevolg van mijn job!”

Meer van dit?

Job in de kijker: Marleen
27 april 2023

Job in de kijker: Marleen

Iedereen die al eens bij Deliva kwam, is het er unaniem over eens: de kantine is dé place to be. Want daar word je goed gesoigneerd. Of je nu zin he...
Lees meer
Job in de kijker: Antonietta
25 april 2023

Job in de kijker: Antonietta

Wie bij Deliva binnenkomt, kan niet naast de stralende verschijning van Antonietta kijken. Ze is meestal in de weer met stofzuiger of dweil, maar neemt gegarandeerd de tijd om je hartelijk ...
Lees meer